REFERENCER

ANMELDELSER AF KURSUSVIRKSOMHED:

Jeg vil specielt få nevne kurset: Rytmisk musikk i folkeskolen med Finn Jørgensen
fra Danmark. Det var tilfeldig, at jeg havnet på dette kurset. Så dejlig å få være med på å lage musikk. Etter alle de teoretiske foredragene var det en sann opplevelse. Finn Jørgensen førte oss inn i en rytmisk verden, som krevde all energi. Vi måtte pent kvitte oss med gamle hemninger, fri oss fra notebilledet, og la gleden stige frem. Ren og skjær matnyttig terapi for en gammel klaverpædagog!

-Svanhild Gotaas i NMPU-nytt om kongressen i Stavanger sommeren 1986.

 

Fem af H.C.Andersens kendte eventyr omsat til korsatser er sat ind i en ramme af H.C.Andersens digt: "Du kære gamle fødeby", som værket begynder og slutter med. I midten fremkommer også H.C.Andersens digt om fødeøen "Ja, Fyn er ret et herligt land". De fem eventyr, som komponistens kone Kirsten D. Jørgensen har sat på vers, er Tommelise, Hyrdinden og skorstensfejeren, Hvad fatter gør, Svinedrengen og Kærestefolkene. Egentlig ligger sangteksterne ikke så langt fra f.eks. Hostrups vaude- villetekster, blot er der i musikken gjort brug af mange flere virkemidler, et vist rytmisk tilsnit med ingredienser fra både jazz og beat.


Finn Jørgensen er en knagende dygtig kormand med godt kendskab til, hvad der er et stort børnekors styrke og svagheder. Musikken befordrer i sjælden grad teksternes indhold og handling, hvilket netop gør værket meget underholdende. Også rent instrumentalt virker værket godt.

-Svend Erik Sørensen i Fyens Stiftstidende om "Et fynsk eventyr", bestillingsværk i anledning af Fyns Musiklærerforenings 25 års jubilæum marts 1995.

 

For et år siden havde musikholdet på Ejderskolen i Rendsborg besøg af musikpædagogen og komponisten Finn Jørgensen, som i nogle timer øvede et par af sine melodier med børnene.
Forleden eftermiddag vendte han tilbage, og han fik en varm modtagelse.

Der indøves tre melodier, som er en cha cha cha, en calypso og en blanding af af cha cha cha og rock. Melodierne er meget populære hos børnene, og Finn Jørgensens måde at øve på gør ikke fornøjelsen mindre. Ofte griber han selv et instrument og demonstrerer omhyggeligt, hvordan man opnår de ønskede toner af det.

Børn ved selv, når det ikke lykkes for dem. Det skal de ikke have revet yderligere i næsen. I stedet gælder det om at opøve glæden ved at spille, og så kommer håndelaget efterhånden, mener Finn Jørgensen. Sammen med sin hustru, Kirsten, skal han i dag og lørdag i Tønder indøve og opføre korværket "Konen i muddergrøften", som de har skabt i fællesskab, med elever fra fem musikskoler
i Sønderjylland.

-Anker Simonsen i Flensborg Avis, 22/2 2003

 

SAGOLIK SÅNG I H.C.ANDERSENS STAD:

Tænk om H.C.Andersen hade vetat – att han två hundra år efter sin födelse skulle bli så firad. Bland annat genom ett Norbusang där hans texter sjöngs av nästan 600 barn i hemstaden Odense.

Under fredagen varvades arbetet i körgrupperna med gemensamma repetitioner av ”Et fynsk eventyr” (En fynsk saga), tonsatt för solist och kör av Finn Jørgensen som också själv dirigerade. Texterna berättar sagorna om Tummelisa, Herdinnan och skorstensfejaren, Vad far gör är alltid det rätta, Svinaherden och Toppen och bollen. Dessutom fanns där också några sånger om Fyn och Odense.
Söndagen ägnades helt åt att öva inför uppförandet av ”Et fynsk eventyr”. I konserthusets Carl Nielsen-sal stod alla sångaren  på scen, barn från City-ballet dansade och skådespelaren och sångaren Jesper Buhl läste texterna. Det var en rörande och fin upplevelse för både deltagarna och publiken.

-Fra ”20 år med NORBUSANG 1987 – 2007”
(Korværket ”Et fynsk eventyr” – tekst: Kirsten D. Jørgensen, musik:  Finn Jørgensen)

 

 

 

ANMELDELSER AF UDGIVELSER:


Hvis man ikke allerede kender Finn Jørgensens sange, er her chancen. Der er 14 af dem i hæftet her. De er alle på noder med becifring. Herudover er der ideer til arrangementer for xylofoner med mere.

Personligt holder jeg meget af Finn Jørgensens sange. De er iørefaldende og har hver især deres egen karakter, og der er altid fin overensstemmelse mellem tekst og melodi. Finn Jørgensen evner både det lidt indadvendte, vemodige og det friske og humo- ristiske, og han formår også at udtrykke det i illustrationerne. På cd’en er alle sangene indsunget til et dejligt akkompagnement.

-Inger Ubbesen i Folkeskolen om hæftet og cd’en ’Finns Fineste Forevergreens
1, februar 1999.

 

Selvom jeg i skrivende stund sidder i sommerferien og sveder og derfor ikke kan spørge børnene lige her og nu, er jeg ikke i tvivl om, at den sang, som både de og jeg holder allermest af i "Dansk Sang", må være Finn og Kirsten Jørgensens pragt- fulde ’Sensommervise’.

De smukke tekstbilleder får én til at svæve bort til en ellers glemt barndoms skovture. Man får en ubændig lyst til at smide alt, hvad man har i hænderne og cykle ud i skoven ’ganske alene’ for at genopleve alle de sanseindtryk, Kirsten Jørgensen på så glimrende vis minder os om.
Finn Jørgensen har skrevet megen god musik; men for mig vil perlen nok altid være netop "Sensommervise", hvor tekst og musik smelter sammen til et ubeskriveligt hele. Og så elsker børnene sangen! Jo, jeg er en smule misundelig på Kirsten og Finn over, at netop de har begået denne sang.
Hvem der bare havde haft de evner....

-Susanne Hvitved i artiklen: Vælg dine 3 favoritsange fra sangbogen "Dansk Sang". i Dansk Sang, sept. 1999.

 

I mange år har jeg savnet en lærebok som dekker det mest elementære om det å spille på trommesett. Trommesett er kanskje et av de vanskeligste instrumentene å lære seg å spille riktig. Grunnen til det er at man må ha kontrol på både armer og føtter, og ikke minst det oppe i toppetagen. Stor var derfor gleden da jeg fikk disse to lærebøkene i handa. Endelig var det en, som har skjønt, hvordan det skal gjøres på en enkelt måte. Ja, det er så enkelt og oversigtigt, at det nesten er genialt.
I alle år har jeg tatt utgangspunkt i "Hvordan spille moderne trommer" av Ernst-Wiggo Sandbakk i min egen undervisning. Jeg har hatt stor glede av den og kommer fortsat til å ha det, men Finn Jørgensen har gjort det geniale, at han i tillegg til bøkene også har spilt inn CD’er der han leder deg fra A til Å igjennom. Han bygger opp de forskjelligste groove’er fra hi-hat til man har kontroll over hele trommesettet.

Bøkene er glimrende illustrert – fra oppbygging av et trommesett til hvordan man bør sitte når man spiller, osv. Og riktig sittestilling er vigtig hvis man vil unngå slitasje-skader. Dette er bøker som lærere i musikkskolen, grunnskolen og den videregånde skolen kan ha stor glede av.

Jeg vil både bruke og anbefale begge bøkene på det varmeste for både store og små.
Finn Jørgensen gratuleres med to glimrende lærebøker. Jeg finner svært lite å utsette på bøkene,
og hadde det vært snakk om terningkast, ville jeg krøbet til korset og gitt ham en sekser. Med disse to bøkene bliver det enklere for både meg og andre lærere å undervise i trommenes vidunderlige verden.

-Magne Lundes anbefaling i MFO-bladet 2001 af ’Elementært trommesæt 1 og 2, Folkeskolens Musiklærerforenings forlag.

 

De fleste af Finn Jørgensens melodier og tekster er skrevet fra omkring 1980 og fremefter. De mest kendte melodier er måske "Sensommervise" med tekst af Kirsten Jørgensen og "Don Pedros cha-cha" med tekst af FLIK. Mange af Finn Jørgensens melodier er inspireret af sydamerikansk musik. "...eller også er det lyv" er en baion, en brasiliansk musiktype på linie med f.eks. samba og bossa nova......

-Erik Sommer i ’Håndbogen’ Forlaget Dansk Sang, 2003

 

Få digtere har som Kirsten og Finn Jørgensen evnet at fange det begyndende efterår i billeder, der taler umiddelbart til læseren. Titlen – "Sensommervise" – fortæller om årstiden og er billedskabende med det samme, for de fleste af os har intuitivt en op- fattelse af naturens tilstand på den tid af året – og sensommer er nok især august og september. Vejret er i sensommeren typisk varmt med en høj luftfugtighed, og der er risiko for tordenbyger, men vi er ikke så langt henne, at blæstem tager overhånd – for digtet omtaler sensommerbrisen, der er en lun, behagelig vind. Til gengæld danner den en krusning på søen, når mørke skyer truer, mens stærene samler sig, inden de drager sydpå...

-Jesper Theilgaard i bogen "Vejret i kunsten", Gyldendal 2012.

 

Traditioner kan stadig fornyes, også julens traditioner. "Nu har vi lys" er en samling af nye og gamle svenske julesange, som kan blive et forfriskende supplement til det kendte julerepertoire. Sangene i hæftet er ledsaget af underbyggende tekster, der fortæller om forskellige juletraditioner og er beregnet til oplæsning.
Alt i alt en samling af sange, der rummer mange anvendelsesmuligheder både i den obligatoriske musikundervisning og for eksempel som en samlet opførelse ved en morgensamling i julemåneden.
Et godt undervisningsmateriale, der er let at gå til også for undervisere uden den store musikbaggrund.

-Poul Erik Lind Larsens anmeldelse af "Nu har vi lys", Folkeskolens Musiklærerforenings forlag,
i "Folkeskolen" nov. 2001

 

ANMELDELSER AF FOREDRAG:

Vi havde i marts 2012 fornøjelsen at have besøg af Finn Jørgensen som fortalte, spillede og sang om den danske revy. Det var en rigtig god aften med masser af gode historier, anekdoter og fællessang serveret af Finn Jørgensen med smittende engagement, viden, humor og musikalsk overskud.
Finn har min varmeste anbefaling.

-Jakob Davidsen, organist ved Ågerup Kirke ved Roskilde, marts 2012

 

Under overskriften Dansk Revy trak Finn Jørgensen fulde huse til foredrag og fællessang tirsdag
d. 4.september 2012. Der blev grinet og sunget og Finn delte på en underholdende og hyggelig måde
ud af sin store viden om dansk revy. Både vi og publikum var meget begejstrede.

-Rikke Frisenette, bibliotekar, Solrød Bibliotek, sept. 2012